7 Kasım 2020 Cumartesi

SANAT ve İNSAN

İnsanı İnsan Yapan...

    Bilişim teknolojilerinin olağanüstü bir hızda insan hayatına girdiğini görmekteyiz. Bireyler bu teknolojiler sayesinde dünyanın  her yerinden sanatla ilgili gelişmelere ulaşabilmekte, sanatını online ortamda yürütebilmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak resme olan ilginin azalacağı ve kâğıt ortamında üretilen resimlere eskiye oranla daha az talep gösterileceği düşünülmektedir. 

    Hızla gelişen dünyada her aktivitenin bilgisayar ortamında sağlanması resme olan ilgiyi azaltmak yerine arttırmaktadır. Sanat insan yaşamının ayrılmaz bir parçasını oluşturmaktadır. Medeniyetin gelişimi, sanayileşmenin hız kazanması, bilgisayarların hayatımızın odak noktasına konulması insanın kendine zaman ayırmasına fırsat vermemektedir. İnsan ruhunun rahatlamasını sağlayacak bir aktivite ise resim terapisidir. 

    Sanat insanı insan yapan bir unsurdur. Çünkü insan duygu ve düşüncelerini ifade edebildiği sürece hayatta varlığını kanıtlayabilmektedir. Duygu ve düşüncelerin bir ifade biçimini de resim oluşturmaktadır. İnsan duygularıyla yaşayan bir varlıktır. Bu sebeple her yeni günde farklı hislere bürünür. Hayatın yoğun koşuşturması karşısında insan bazen de ruhsal bunalıma girebilmekte, rahatlayabilmek adına da sanatsal aktivitelere başvurmaktadır. 

    Ruhsal problemlerin giderilmesi, insan zihnindeki gizli düşüncelerin açığa çıkarılarak anlaşılması, iletişimin güçlenmesi, sanatsal hazzın alınmasını resim terapisi ile sağlanmak mümkündür. bu nedenle insan hayatından resmin çıkarılması imkansızdır. Bir resim çizerken ya da resimleri incelerken çoğu zaman içimizi bir huzur kaplamaktadır. Resmi incelerken kağıt ya da bir tuval üzerindeki renklere anlam vermeye, her rengin yer aldığı simgenin neyi ifade ettiğini düşünmeye çalışırız. Bu meraklı düşüncelerimiz ile hayatın anlamsız koşuşturmasından bir anlığına sıyrılırız. 

    Bunu resim çizerken de yaşamaktayız. Bir sanatçı boyaları birbirine karıştırırken, renklerle uyum yaratmaya çalışırken, bazen de renklerin zıtlığını kullanarak benliğindeki duyguları kağıda dökmektedir. Bu sayede bir rahatlama ve huzur hissi oluşmaktadır. Sözlü olarak ifade edilemeyen düşüncelerin, karamsar duyguların birer renge dönüşümü bir sanat eseri doğururken aynı zamanda psikolojik bir terapiyi de sağlamaktadır. 

    

                                                 https://www.nkfu.com/wp-content/uploads/2013/11/sanat-2.jpg

    Sanat insanın ruhunu, psikolojisini Kötü düşüncelerden uzaklaştırarak, acılarını, hüzünlerini az da olsa unutturabilen bir varlıktır. Her rengin bir duyguyu ifade ediyor olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Evet bu düşünce oldukça doğrudur, renkler algı ve hisler açısından kişileri etkileme gücüne sahiptir. Algılanan herhangi bir renk kişiyi heyecanlandırıp coşkuya sokabileceği gibi  bir başka renk sakinleştirici etki yaratabilir. 

    Renkler gibi çizgiler de insan duyguları üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Bir tablo üzerindeki desenlerin simetrik dizimi, çizgilerin kesilmeden akışı, olayların kesin ifade biçimi izleyen üzerinde bir duygu yaratmaktadır. Farklı çizgi türlerinin (aralıklı, dalgalı, yumuşak, kesik) renkler gibi ya da müzik tonları gibi çeşitli etkileri bulunmaktadır. Resim eserlerini inceleyen kişiler bu çizgilere anlam vermeye çalışırken kendini tablonun içerisinde bulur. Bütün bu hareketler insanı oyalar ve o süre içinde kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

    Evet artık diyebiliriz ki ister sanat eseri yaratan, ister bu sanattan yararlanan her türlü hayatına sanatı sığdıran bireyler diğerlerine oranla daha mutlu olacaktır. İnsanı insan yapan önemli unsurların biride sanattır. Sanat eserlerinin insan psikolojisi üzerinde hoş etkileri sayesinde insanın her zaman resme ilgi duyacağını söylemek yanlış olmayacaktır. 









  

2 yorum:

  1. Sanatın çeşitli yönlerini ve güzelliklerini aktardığınız bir yazı olmuş. Yazınızı okuduğumda güzel hislere kapılmama katkıda bulundunuz. Kaleminize sağlık;)

    YanıtlaSil