21 Aralık 2020 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Sergileri

Kurulum çalışmalarına 2015 yılında başlayan Millet Kütüphanesi, 2020 yılında 125.000 m² alanda 5.500 kişilik oturma kapasitesi ile hizmete açılmıştır.  Koleksiyonunda 2.000.000 basılı kitap, 12.500 adet basılı dergiye ait 2.000.000 sayı mevcuttur. Bunun yanı sıra 56 adet veritabanı içeriğinde; 550.000 e-kitap, 6.500.000 elektronik tez ve 60.000’e yakın e-dergiye ait 120.000.000 makale, rapor, vb. bulunmaktadır. 

Millet Kütüphanesi Binası

Ülkemizin en büyük kütüphanesi olan Millet Kütüphanesi sadece kaynaklarıyla değil yurt içinden ve yurt dışından kıymetli kişilerin özel koleksiyonları, pek çok eğitim ve özel amaçlı sınıfları, ayrıca sergi salonlarıyla da kullanıcıya hizmet vermektedir. 

Millet Kütüphanesi Sergileri

Millî Mücadele Sergisi: "Hakimiyet Milletindir."

Milli Mücadele Sergisi, İstiklal Harbi ve akabinde ilan edilen Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık eden özel eserler hakkında detaylı bilgilerden oluşmaktadır. Milli mücadelenin, askeri, siyasi, diplomatik boyutları yanında kültüre ve gündelik hayata yansıyan yönleri ortaya konmuştur. Cumhuriyetimizin 97. yılı vesilesiyle, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Selçuklu Müze ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen sergi, on bir kurum ve dört özel arşivin katkıları ile hazırlanmıştır.

 "Cumhuriyetin 97. Yılında Milli Mücadele Sergisi Hakimiyet Milletindir" adlı esere erişmek isteyenler okuyucularım aşağıdaki görseli tıklayınız.


Pandemi döneminde evimizden çıkamadığımız bu günlerde bu sergileri dolaşmayı kimler istemez ki! Kütüphanenin bizlere sunduğu sanal turlar ile bulunduğumuz yerden bu sergileri daha yakından incelemek isteyenler için; "Cumhurbaşkanlığı Milli Mücadele Sergisi" sanal turu için tıklayınız.

Mürekkebin İzi: Yazma Eserler Sergisi

Medine’de, Kahire’de, Şam’da, Bağdat’ta, Buhara’da, Semerkant’ta, Horasan’da, Konya’da, Bursa’da, İstanbul’da ve dünyanın pek çok farklı köşesinde üretilmiş kültür, sanat ve bilim faaliyetlerinin ürünü olan eserlerin en kıymetli örneklerini sunmaktadır. 


"Mürekkebin İzi Yazma Eserler Seçkisi" adlı esere aşağıdaki görselden erişebilirsiniz.


Eser, medeniyetimizin asırlar boyu süren kültür, bilim ve sanat faaliyetleri sonucunda elde edilen ürünleri olan görsel ve yazılı eserlerin nadide örneklerini barındırmaktadır. 

Bu sergi ile birlikte insanlığın ortak değer ve mirası hâline gelen nadide eserleri korumak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amaçlanmaktadır. 




Daha fazla görsel için tıklayınız.

Mûcebince Amel Oluna: Hatt-ı Hümayunlar Sergisi

Hatt-ı Hümayunlar padişahlara ait el yazıları olması yönüyle kültür tarihi açısından ilk elden verilerdir. Bu çalışmalar dönemin padişahlarının devlet yönetimine, o dönemdeki önemli olaylara bakış açılarını yansıtan en önemli eserlerdir. Kanuni Sultan Süleyman’dan son padişah Vahdettin’e kadar 8 ferman, 9 berat, 6 defter ve 93 adet hatt-ı hümayun yer almaktadır.

“Mûcebince Amel Oluna Hatt-ı Hümayunlar” adlı esere erişmek için görseli tıklayınız. 


Kaynak içerisinde Osmanlı Devletinden günümüze ulaşan padişahlarla ilgili kayıtlar, padişahların kendi el yazıları ile oluşturulmuş değerli yazılar bulunmaktadır. 


Daha fazla görsel için tıklayınız. 


Kaynaklar: https://mk.gov.tr/icerik/detay/sergiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder