15 Aralık 2020 Salı

Leonarda da Vinci Hakkında

Sıkça adını duyduğumuz ve yaratıcı resimleri ile dünyanın en büyük sanatçılarından olan Leonardo da Vinci'yi ne kadar tanıyorsunuz? Muazzam zekası ile hayata geçirdiği çizimleri sayesinde günümüze ulaşan sanatçı hakkında gerçekleri gelin birlikte öğrenelim...




Gerçek adı Leonardo di ser Piero da Vinci olan ünlü ressam  1452 yılında İtalya Anchiano’da doğmuş ve 1519 yılında Fransa'da vefat etmiştir. Günümüzde ressam kimliği ile bilinen Leonardo'nun mimar, jeolog, filozof, yazar, mucit, matematikçi, mühendis, müzisyen ve mimar kimlikleri de bulunmaktadır. 

Rönesans döneminde yaşayan Leonardo, genç bir noter olan Piero da Vinci'nin ve  Caterina Lippi'nin evlilik dışı çocuğu olarak Vinci kasabası yakınlarındaki  dünyaya gelmiştir. Bebeklik döneminde annesi ile kalmış ancak annesi evlendirilip başka bir kasabaya gitmek zorunda kalınca dedesinin yanında yetişmiştir. Aile onu kabullenmiş ancak amcası dışında kimseden küçükken sevgi ve ilgi görmemiştir14 yaşında büyükbabası ve büyük annesini kaybetmiş ve babasıyla Floransa'ya gitmiştir.

İlkokul yıllarında geometri ve aritmetik derslerindeki başarıları, sorulara verdiği hızlı ve doğru cevaplar ile öğretmenleri tarafından keskin zekalı ve yetenekli bir öğrenci olarak kabul görülmüştür.  Yaşadığı dönemde evlilik dışı çocukların üniversite eğitimi almasına izin verilmediği için eğitimine devam edememiştir. Bu süreçte en çok keyif aldığı işe yani resim çizmeye başlayan Leonardo babasının dikkatini çekmiştir. Babası, çizimlerini dönemin ünlü ressam ve heykeltıraşı olan Andrea del Verrocchio'ya göndermiştir. Ünlü sanatçı Leonardo'nun resimlerinden etkilenip onu yanına çırak olarak almıştır. Resim öğrenimi aldığı bu süreçte Lir çalmayı da öğrenmeye başlamıştır. 

1482 yılında Milano Dükü'nün hizmetinde göreve başlamış. Çalışmaya başlamadan önce Dük için heykeller, gemiler, silah ve köprüler yapabileceğini anlattığı bir mektup yazmış ancak göndermemiştir. Bu mektup tüm zamanların en olağanüstü iş başvurusu olarak tarihe geçmiştir. 17 sene boyunca Milano Dükü’nün yanında çalışmış ve o dönemde heykel, resim, bina, silah ve makine tasarımları yapmıştır. Ayrıca kale, kanal, kilise gibi mimari yapıları gerçekleştirmiş 1499’da Milano’dan ayrılmıştır. Ardından 16 sene İtalya’da gezinmiş ve kendisi için yeni bir koruyucu sahiplenici aramıştır.
1490 - 1495 yılları arasında yapmış olduğu çizimlerini ve farklı çalışmalarını bir deftere kaydetme başlamıştır. Bu çizimler ve defter sayfaları, müzeler ve kişisel koleksiyonlarda toplanmıştır. Bu koleksiyonculardan birisi de Leonardo’nun hidrolik alanındaki çalışmalarını toplayan Bill Gates'tir.
1503 yılında dünyanın en önemli eserleri arasında olan Mona Lisa çalışmasına başlamış, tamamladıktan sonra ise hiç yanından ayırmamış, tüm seyahatlerinde yanında taşımıştı. Bir sene sonra babası vefat etmiştir. Babasının ölümünün ardından Floransa’ya giderek miras için kardeşleri ile uzun münakaşalar gerçekleştirmiş ancak hiç bir hak kendisine verilmemiştir. Çocukluk yıllarında onu çok seven amcası ise tüm varlığını Da Vinci’ye bırakmıştır.
1506 yılında, hayatının geri kalanında onun en yakın arkadaşı ve öğrencisi olacak olan, Kont Francesco Melzi ile tanışmıştır. 1513-1516 seneleri arasında Roma’da yaşadı ve Papa için geliştirilen çeşitli projelerde yer aldı. Anatomi ve fizyoloji alanında çalışmaya devam etti ancak Papa, kadavralar üzerinde çalışmasını yasakladı. Bu sebeple projelerini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. 
1516 yılında Kral 1. Francis Leonardo da Vinci’yi mimar, mühendis ve baş ressam olarak Fransa’ya çağırmıştır. Paris Amboise civarında yer alan Kraliyet Sarayı’nın yanında Leonarda da Vinci için bir konak yapılmış ve orada yaşamaya başlamıştır. Bir süre sonra ise sağ koluna felç inmesi nedeniyle artık çalışmalarını resim ve çizim üzerine değil bilimsel ağırlıklı olarak gerçekleştirmeye başlamıştır. 1519 yılında yaşadığı konakta 67 yaşında iken vefat etmiş ve Amboise Saint Florentin Kilisesi’nde kendisi için cenaze töreni düzenlenmiştir. Vasiyetinin büyük bir bölümünü yakın arkadaşı Melzi'ye bırakmıştır.


Geçmişten günümüze bıraktığı unutulmayan eserlerinden bazılarını verecek olursak, Mona Lisa, Son Akşam Yemeği, Meryem ve İsa, Beşaret, Adoration of the Magi Büyücüye Tapınma, Bacchus, Vitruvius Adamı, Embriyo Çalışması, Kafatası Çalışması, Kadın Anatomisi, Koldaki kasların hareketini gösteren anatomik çalışması, Tatar Yayı, Helikopter, Tank ve Uçan Makine tasarıları bunların başında yer almaktadır.

KAYNAK; https://tr.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder