28 Aralık 2020 Pazartesi

Büyüleyici Ay Halesi

Çoğumuz gökyüzüne bakıp meydana gelen güzelliklerin farkına varamıyoruz. 27 Kasım akşamı tesadüfen Ay etrafında oluşan bir çember oluğunu fark ettim. Gözle görülür derecede belirgin ve büyüleyici olan bu görüntünün ne olduğu konusunda bir araştırma yaptım. 

Ayı tamamen çevreleyen bu ışık halkasının adına hale (halo) ya da ayla denilmektedir. Evet, az kişinin bu ismi duyduğunu ve bu görüntüye şahit olabildiğini tahmin edebiliyorum. Ay halesini doğanın nasıl meydana getirdiğini merak edenler için bir araştırma yaptım.


Ayın, güneşten gelen ışınları yansıtmakta olduğunu biliyoruz. genellikle kış aylarında atmosferdeki dikey altıgen prizma şekline sahip buz kristallerinin bir yüzeyinden Ay ışığının 22 derecelik bir kırılmaya uğrayarak diğer yüzeyinden çıkmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda Ayın etrafında bir ışık çemberi oluşmaktadır. 

Ay yüzeyinden gelen ışın, 22 derecelik aylayı oluşturan kristallerden uzakta, düşen başka kristaller tarafından da kırılmaya uğrasa daha silik ve 46 derecelik bir ayla oluşmasına neden olur. Bu tür ayla sadece Ay ışığında değil Güneş ışığında da oluşabilmektedir. 

Buz kristalleri hava durumuna göre oluşsa da Sirrus bulutları olduğu zaman her mevsim ayla oluşması mümkündür. yani bunun için kış mevsimi olmak zorunda değildir. ayrıca Sirrus bulutları kar yağdırmadığı için şekli de farklı olmaktadır. Aylaları oluşturan kristaller genel olarak altıgen prizma veya düzlem kristal şeklindedir. Aylalar her zaman çember şeklinde olmayabilir bazen oval şekilde oluştuğu da gözlemlenmiştir.

Gözlemlenebilir doğa olaylarını fark edebilmek ve bu güzelliklere şahit olabilmek için gökyüzüne daha dikkatli bakmayı deneyin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder