16 Aralık 2020 Çarşamba

Vincent Van Gogh Kimdir?

Kafe Terasta Gece, 1888

İlkokul yıllarımda beni kendine çeken resimleri ve o dönem katıldığım resim yarışmasında "Kafe Terasta Gece" isimli resminin çizilmesinde birincilik kazanmam Van Gogh'u daha yakından tanımamı sağlamıştır.

Hayat hikayesinin beni en çok etkilediği ressamlar arasında olan Van Gogh hakkında sizler ne biliyorsunuz? Özgür ruhlu sanatçı, hayatın  renklerini sanatına karış karış yansıtan ve eserlerinin değeri ölümünden sonra anlaşılan Van Gogh'un hayat hikayesine gelin birlikte bakalım.


Hayat Hikayesi

30 Mart 1853'te  Hollanda'da üst orta sınıf bir ailede dünyaya gelen Gogh, çocukluğunda da sessiz ve ciddi bir hayat sürdürmekte çoğunlukla resim çizmekteydi.

Otoportre, 1887
Hollandalı, ard izlenimci ressam, gençliğinde sanat simsarı olarak çalışmış daha sonra Londra'ya gönderildikten sonra bunalıma girmiştir. Sağlığı bozulan sanatçı bir süre yalnızlık içinde yaşadıktan sonra ailesinin yanına döndü ve 1881 yılında resim yapmaya başladı.

Genel olarak natürmortlar ve köylü tasvirleri üzerine çalışmalar yapmış daha sonra canlı renklere yönelmiştir. Resimlerinde parlak renkler kullanmaya başladığı sıralarda Arles'da (Fransa'nın güneyi) ustalaşarak kendine özgü üslup geliştirmiştir. Resimlerine zeytin ağaçları, buğdaylar, ayçiçekleri ve selvileri konu edinmiştir.
Zihin sağlığı bozuk olan Gogh, fiziksel sağlığına da önem vermemiş, düzgün beslenmemiş ve alkol almıştır.

Yakın arkadaşı Gaugin ile araları zamanla açılmaya başlamış, yaşadıkları bir tartışmada geçirdiği öfke nöbeti sonucu Gogh'un sol kulağını kesmesi ile arkadaşlığı tamamen bitmiştir. Van Gogh bir dönem akıl hastanelerinde kalmış, bir süre sonra kendi isteği ile hastaneden çıkmıştır. Bunun üzerine Paris yakınlarında Paul Gacket isimli doktor tarafından tedavi edilmeye başlamıştır. Depresyonu devam eden Gogh 27 Temmuz 1890 tarihinde kendini silahla göğsünden vurmuş ve iki gün sonra hayatını kaybetmiştir. 

Sanat Hayatı

Van Gogh okuldayken karakalem çizim ve suluboya ile çalışmıştır ancak günümüze çok az örnek gelebilmiştir. Yetişkin iken tekrar resme giriş seviyesinden başlamıştır. 1882 Ağustos ayında Theo, ona açık havada çalışabilmesi için malzeme satın almasına yardım etmiştir. 1883'ün başından itibaren çoklu figür kompozisyonları üzerine çalışmaya başlamış ancak Theo bu resimlerin canlılık ve tazelik barındırmadığını söyleyince hepsini yok ederek yağlı boya resme yönelmiştir. Van Gogh kırsal yaşam ile doğanın ressamı olmaya çabalamış ve Arles'da manzaralar ile kırsal yaşamı resmederken yeni paletini kullanmıştır. Doğanın gücünü resimlerine sembollerle yansıtan Gogh iyi çalışmalar ortaya koymaya başlamıştır.  

Van Gogh yirmili yaşlarının sonuna kadar resme başlamadı ve en çok bilinen tablolarını yaşamanın son iki yılında yaptı. Aralarında 900 kadar yağlı boya tablo ve 1.100 çizim ve eskiz bulunan 2.000'den fazla sanat eseri üretti. 2013 yılında Montmajour' da Günbatımı adlı tablosu, 1928'den beri ressama ait olduğu belirlenen ilk büyük boyut eseri olmuştur. 



Günümüzde çok sayıda otoportresi, manzara resmi, portre ve ayçiçekleri resmi dünyanın en çok tanınan ve en pahalı sanat eserleri arasında yer alır. 30 Mart 1987'de, İrisler Sotheby's müzayedesinde 53,9 milyon ABD dolarlık rekor bir fiyata satılmıştır. 15 Mayıs 1990'da, Dr. Gachet'nin Portresi 82,5 milyon ABD dolarına satılarak, 2004 yılında bir Picasso tablosunun daha yüksek fiyata satılmasına kadar dünyanın en pahalı resmi unvanına sahip oldu.

Yaşadığı dönemlerde başarısız biri ve deli olarak nitelendirilen Gogh'un eserlerinin niteliği intiharından sonra anlaşılmıştır. 20. yüzyılın başlarında ünü artmaya başlamış, sorunlu kişiliği  ortaya koyduğu eserleri neticesinde hüzünlü ressam olarak anılmaya başlamıştır. 

Van Gogh içinde yaşadığı tüm duyguların karşılığını bir renkte bulmuş ve bu duygulara can vermiştir. O, renklerin insanlara verdiği özgürlüğü resmetmeyi seçmiş ancak bunun anlaşılması geç olmuştur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder