24 Aralık 2020 Perşembe

Aliye Berger Kimdir?

Bugün Google'a girenler güzel bir görselle karılaştı.

117. yaş gününde Google Aliye Berger'i doodle yaptı!

Ünlü sanatçının hayatı doodle olduktan sonra daha çok gündeme geldi.

Cumhuriyet dönemi ünlü sanatçısı hakkında sizler ne biliyorsunuz? 

Bu özel sanatçıyı daha yakından tanımak isteyenler için işte Berger'in hayatı ve sanat anlayışı...


Aliye Berger'in Hayat Hikayesi

24 Aralık 1903 tarihinde Büyükada'da dünyaya gelen Aliye Berger'in babası Mehmed Şakir Paşa, annesi Sare İsmet Hanım'dır. Yazar Halikarnas Balıkçısı ile ressam Fahrünnisa Zeyd'in kardeşi; seramik sanatçısı Füreya Koral, tiyatrocu Şirin Devrim ile ressam Nejat Devrim'in teyzesidir.

Sanatçı kimliğine sahip bir aileye sahip olan Aliye Berger de ressam, gravür ve grafik sanatçısı olarak birçok çalışmaya imza atmıştır. Türkiye'nin ilk oyma ve kazıma sanatçıları arasında yer almıştır. İsmini duyurduğu çalışma ise 1954 yılında Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği resim yarışmasıdır. Bu yarışmada birinci olan sanatçı, dışa vurumcu oyma baskıları ile tanınmıştır.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde eğitim almış ayrıca resim ve piyano dersleri almıştır. 1924 yılında Türkiye'de bulunan Macar keman virtüözü ve pedagog olarak görev yapan Karl Berger'den ders almaya başladı. Zamanla ilişkileri aşka dönüştü ve yirmi iç sene beraber yaşadılar. 1935'ten 1939 yılına kadar Berlin ve Paris'te kardeşi Zeyd'in yanında kalmış ve sanat hareketlerini takip etmiştir. 

1947 yılında Karl Berger ile evlenmiş ancak altı ay sonra eşini kaybetmiştir. Bunun üzerine Londra'ya gitmiş ve kendini sanatına adamıştır. John Buckland Wright'in atölyesinde heykel ve gravür çalışmalarına başlamış, 1951 yılında 150 gravür ile Türkiye'ye dönmüş ve kendi sergisini açmıştır.

Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği'nin 1954'te İstanbul'da toplanması ve kongre yapması nedeni ile Yapı Kredi Bankası'nın düzenlemiş olduğu "İş ve İstihsal" konu başlıklı yarışmasında "Güneşin Doğuşu" isimli ilk yağlı boya çalışması sayesinde birinciliği kazanmıştır. Ertesi yıl ise 2. Tahran Bienali'nde ikincilik ödülüne layık görülmüştür. Sanatçı, 9 Ağustos 1974'te doğduğu yer olan Büyükada'da hayatını kaybetmiştir. 



Güneşin Doğuşu Tablosu

Aliye Berger'in Sanat Anlayışı


Aliye Berger desen ve yağlı boya ile resimler yapmıştır ancak çoğunlukla oyma baskı tekniğinde, siyah- beyazın ara tonlarında yapıtlar vermiştir. Zımpara kağıdı, kasap kağıdı ve tülbent kullanan sanatçı günlük yaşamın kalıplarını, İstanbul’un çeşitli köşelerini bazen gerçekçi, bazen de fantastik biçimde, özgün lirizm ve dışavurumculukla yansıttı. Yaşamı boyunca dünyanın çeşitli kentlerinde on iki özel sergi açtı, kırk sekiz karma sergiye katıldı.

Ölümünden sonra yapıtları çeşitli defalar sergilenmiştir. En büyükleri, 16 Ekim- 1 Kasım 1975 tarihleri arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde düzenlenen sergi ile Yapı Kredi Bankası’nın 11 Şubat 6 Mart 1988 tarihleri arasında düzenlediği sergidir. Sanatçının İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde dört, Albertina Müzesi'nde de üç yapıtı sergilenmektedir.


İyi ki doğdun uçarı ruhu, hassas kalbi, sanat aşkı ve inadıyla 20. yüzyıl sanat dünyasının unutulmaz kadını Aliye Berger.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder